Greetings

“We write to taste life twice, in the moment and in retrospect.”
Anaïs Nin

Sunday, July 9, 2017

Trip to Gold Coast, Australia

FYI, this is kinda unplanned trip! I’ve been telling my mom, “ma, teringin la bila habis belajar, nak jalan. Gi aussie ke, time bulan puasa” . and I had some extra money, aku agak berkira-kira untuk simpan sebagai saving or spend untuk berjalan. Sampai satu tahap, aku dah macam redha and told Abe , “takpe la aku simpan je la duit ni”. On the same day, bila mama aku balik, she told me “mama jumpa pakej murah pergi aussie!” it was march, time Matta Fair. Aku just terus beli pakej tu, bayar deposit, and lepas tu baru fikir. Heheh.
Pre-Trip
It was Friday, my travelmate, Lili had an interview in the morning. Flight kami around 8. So around 3, she picked me up at Seroja and we went to KLIA, had our lunch + dinner, and bergerak pelan pelan untuk check-in, etc.
 
It was my first time travelling quite far without ‘adults’ (sebab biasanya pergi dengan family or lecturer) so rasa macam dah besar lol. And dah lah kami berdua je pergi. I was excited. Tapi tak dapat nak rancang banyak sebab it was a very very packed month for me! Same goes to Lili.


It was my first time jugak naik Air Asia X. so.. hmm. Memula terkejut sebab taka da inflight entertainment. But what to be surprised, it’s a low cost carrier kan, you have to add some money to get one. But I didn’t. I chose to sleep. Hahah.

Day 1 
22/4/17

Sampai airport around pukul 6, pick up bag, beli card. Dia macam touch & go but for traveler. Very cost savvy, with unlimited pass for 24hours for $10. Sangat berbaloi! We bought one, sebab hari hari lain ada plan dah. Mula mula aku berkira-kira jugak untuk beli internet, but I end up beli jugak, with 500mb internet per day, unlimited national call for $10, valid for 5 days. Aku beli just in case takut ada emergency and.. who knows. Kita dekat tempat orang berdua pulak tu. Huhu.

Then we waited for our transport by Con X-ion. 

Dia macam shuttle bus/van to pick us up from airport to hotel and also to tourist attraction places. Sampai je hotel, it was quite early. 830 a.m-9.00 a.m.  kiteorang tak boleh check in lagi, so  we left our luggage and cari breakfast hehe.

Btw kiteorang duduk dekat Mantra Legend Hotel. Very nice, it’s a 4 star hotel, kami beli sekali dengan package so rasa macam berbaloi. We in fact terkejut to have such hotel haha.







First day, breakfast banana and milk sahaja,

and we took tram untuk ke tempat tempat yang kami nak pergi  since first day taka da activity. So we went to Carara Market.  


Katanya the biggest market kat sana. It is quite outskirt from Surfer Paradise , tempat kami stay. Boleh Nampak tempat dia dekat area rumah. Boleh kata macam kita punya downtown. And ada banyak Asian influence jugak especially in terms of art. Tak beli apa apa pun, but Lili sempat shopping sikit. and amik gambar.



Then we waited for the bus untuk ke next destination. It was around 10++, aku sempat pejam mata kejap haha. Then kami ke Bond University. Not a tourist place, Cuma we just want to see their university lol hahah. Sempat sesat sesat sikit. Luckily Lili terror. Haha. Bertukar bas and trem, and then weols sampai.
In the tram. rupanya tram depa pun baru lagi. around 2 years


Cantiknya uni dia! Rasa nak belajar sana! Haha. Dengan angin petang yang meniup lembut, we just sit at the side and enjoy the view. Aku ada jugak perati orang duk buat surprise dekat kawan dia, bukak champagne, etc. tapi memang cantic lah tempat dia, aku suka.

Next, dah boleh check in. so kami balik ke Surfer Paradise. Makan Nasi dekat kedai halal berdekatan. It was easy btw to get halal food dekat sana Cuma quite pricey, one meal biasanya cost around $10.  

Tandoori Burger

Then kami masuk bilik yeay. 

Our View

The room is spacious. The bed is too big for us. Memang best la. Haha. Kiteorang relax kejap, mandi , tukar baju (since pakai baju yg sama dari petang semalam) and keluar pulak berjalan usha usha kawasan lain.

Basically surfers paradise ni macam area Bukit Bintang lah, ada nightlife.


 
But kedai depa tutup awai, around pukul 8 dah tutup dah. Lepas jenjalan weols balik. And rehat.
 

Day 2 
23/4/17
We have breakfast in the package so memang pulun makan sebanyak mungkin la pagi tu. 



Makan roti, cereal, hash brown, dan lain lain.lepas tu, kiteorang tunggu Con X-ion to pick us up to the first attraction! Movie World!

Kebetulan it was Sunday, memang ramai gila orang. But since weols dah beli ticket in package, so tak perlu beratur panjang. A night before kiteorang dah target ada 7 rides yang kena serbu. Walaupun Nampak ramai orang, they are quite efficient. Beratur tak lama macam USS Singapore. Customer service dia biasa biasa sahaja. We didn’t buy any food sebab mahai noks. And dulu mungkin ada prayer room but time kami pergi tu tak ada pun. So if nak solat kena cari sendiri lah.









 






It’s good jugak untuk jumpa other muslims and sukahati je tegur bagi salam, ada jugak jumpa family Malaysia dekat sana. And jumpa family yang satu fligt, satu hotel, gi tempat sama macam kiteorang jugak. It was nabil mentor! Hahah.

Penat seharian kat situ, balik tu kami cari food  for diner and balik bilik. Sebab penat kan. Hahah. Tapi sempat la survey survey barang and tempat untuk beli souvenirs.

On the way balik Nampak ramai orang dekat beach. Rupanya ada short film gold coast festival!



 Everyone was lepaking dekat beach, ada bawak beanie bag, mat, chairs, and tengok movie tepi pantai. Feeling dia ; superb!  Biasanya tengok orang buat wayang pacak/join dekat car park/ open air macam biasa je. This one, dekat tepi pantai. Dengan sejuk anginanya, bunyi ombak sikit, bintangnya, memang aku suka la. But tak duduk lama sebab penat haha

Day 3
 24/4/17

Kiteorang pergi Paradise Country Farm! Tempat ada haiwan haiwan. well, I tried to befriend with them okay! Hahah. Seronok sebenarnya tengok anak mat salleh yang macam berani gila engage with animals. Dapat lah kami jumpa koala and kangaroo.

 





 Kangaroo dia jinak, lepas je merata so kiteorang boleh sukahati  feed dia.

 

Ada jugak some persembahan. Ada yang kami tak tengok sebab macam kurang mengancam. Tapi ada yang best jugak. Sempat jugak aku sembang dengan pak cik American yang datang aussie untuk spend time dengan family and cucu dia kat situ huhu

And the best part is the lunch buffet, and it is halal! Sedappp tapi kenyang sangat hahah. Makan makan sambil ada permandangan yang best, teringat aku time Lunch dkat Oxfordshire dulu.

Next, masa untuk kami shopping! So we went to Harbour Town, tempat popular kalau korang nak shopping and bebarang dia murah. So I bought this one perfume yang aku dah lama rindu, and some purses, and everything is quite cheap! Best lah. Memang shopping sampai penat. I took the opportunity to talk to strangers too. Waktu balik pun, pak cik van tu baik sangat. He was from England, but migrated here. So.. best lah.
 
 
btw dekat Harbour Town ada prayer room. hehe

Alang alang dah shopping tu, kami habiskan shopping yang lain malam tu jugak! Time tu borong untuk semua stakeholders yang ada. Hahah. Settlekan semua terus before balik.

Malam tu jugak sempat rasa chocolate drink kat sana. Biasanya I’ll go hunt for coffee but Lili has influenced me into chocolate haha. Wei sumpah sedaaaappp tak jumpa lagi ka Malaysia macam tu nak nangis sedap dia.

Malam tu jugak sempat buat kari dalam cerek, makan cicah roti sambil menikmati angina malam. Aih feeling. Almaklum lah, nama tak dapat kari and benda pedas en haha.

Day 4
25/4/17

It was the anzec day. so, plan kami untuk ke Sea World hanya boleh jalan lepas tengahari. Pagi tu we stroll at the beach. Haritu aku diam sikit. Menikmati pemandangan, duk tengok orang beriadah.



No wonder la dipanggil surfers paradies. I saw people learning how to surf and some pro one jugak. And I saw how the parents just let their kids to play with te sand, get dirty and explore the world. I just loved what I saw on that day.

Next, kami ke Sea world. A lil bit early so we went to mall nearby. Then masuk sana, played the rides, tengok show (serious sea lion punya show memang the best!!) tengok dolphin, penguin, etc.  it was a lil bit rushing but we had fun.

seeee shooo kiuttt
 
 
sea lion show dia best serious
 

 

Balik tu, for the first time kami tertinggal shuttle untuk balik ke hotel! Omg! And we quickly ride on a bus, and tengah rushing , and muka aku berubah kot bila tanya fare kat situ. Hahah. And that lady gave us free ride haaa so baik!!

but at least we managed to capture this kind of view, walaupun tertinggal bus haha

 

It was our last night dekat sana, and we enjoyed the night. Sebenarnya kiteorang banya pusing dekat tempat sama, tempat kami memang dekat tourist attraction. So lelama macam tak tau nak explore apa dah. Haha. tapi malam tu sempat jumpa gang street dancer yang macam.. wowz kebabom gilos



good performance, beautiful message and I was in love with Tbone omg!! Hahaha
 
last night tu dah kempunan sangat makan nasi
ni je mampu. boleh laaa. hahah. lebih kurang $10
 
sebab biasanya ni jadi our menu
2 for $5. murah en

 
Day 5
26/4/17

Our very last day! another free and easy day! haritu sebab breakfast tak disediakan, and tahu nak check out, maka bermalasan lah kami. Tetiba pukul 10.30, ada orang knock bagitahu dah kena check out! masyaAllah terkejut kami! Sebab ye lah, tak sangka check out awal. So depa bagi time sikit lah. Haha. We checked out, left our bag and keluar berjalan.

 

Time lunch pun lili dapat free air, baik pakcik turki tu.


And we walk and walk and walk.

 

Sempat jugak lepak dkat kedai minum hot chocolate omg so sedap! Dapat jugak aku merasa solat dalam fitting room and dekat tepi pantai time maghrib. Seriously it was wonderful.

Then our shuttle amik ke airport, and yeay balik lah kami.
 
Yang kesiannya Lili, esok tu dia ada trial exam! Kami sampai klia pun around 4-5 pagi macam tu and we took bus to kl sentral.
 
btw ayaq ni sedap
lol
 
oh here, some random pictures


 

 

 

It was a great trip. First time travel berdua, dengan Lili pulak tu! 





We went to  pantai timur together waktu 2nd sem acca. And to finish this campus life, with a trip with her,macam, a very good closure.

 

I don’t mind spending my money travel. The experience are precious! Although aku bukan lah backpacker kental, and banyak glamping je, but I hope I’ll explore more after this! There’s so much that this world can offer, and I can’t wait to travel this world with my lover!
 


No comments:

Post a Comment